Què fa una ONG de conservació de la natura produint oli d’oliva? A vegades ens fan aquesta pregunta, i és normal. En imaginar llocs on trobar abundant fauna salvatge, la ment ens sol portar a boscos frondosos o muntanyes escarpades. Però els paisatges agraris tradicionals, fruit d’una activitat humana respectuosa amb la natura, alberguen una rica i variada biodiversitat que s’ha adaptat a viure al nostre costat.

És el cas dels olivars de muntanya com en els que neix el nostre oli ‘Salvatge’, a la vall major de Bovera, a les Garrigues Altes. Aquests “boscos mediterranis” domesticats són un exemple de coexistència entre ésser humà i natura, una coexistència mil·lenària que està en perill per l’abandó rural i la intensificació de l’agricultura.

Quan vam iniciar el projecte el 2010, volíem recuperar aquest vincle, posant en producció olivars centenaris que estaven abandonats i protegint-los com a reserves de fauna. No feia falta inventar res: per sobre de tot, deixar actuar la natura i respectar la vida en totes les seves formes.

Per això, anomenem el nostre oli ‘Salvatge’ i des del principi ens vam posar a la feina per multiplicar la biodiversitat en les nostres finques.

Aquests en són alguns exemples:

La pedra seca, construccions que creen vida

La pedra seca és un mètode de construcció ancestral que no sols respecta la vida, sinó que podria considerar-se que fins i tot la fomenta. Són construccions integrades en el paisatge, realitzades amb materials locals, en les quals troben refugi multitud d’espècies d’animals i plantes. El que avui es diria una “infraestructura verda”.

Murs de pedra seca restaurats a Bovera
© Albert Gispert / Trenca

Des de 2010, hem dedicat un gran esforç a restaurar elements tradicionals de pedra seca de la vall major de Bovera, com ara aljubs, balmes (construccions realitzades en petites coves) i cabanes, un extraordinari patrimoni cultural víctima de l’oblit i l’abandó. Els olivars de muntanya es conreen en terrasses de pedra seca, i també hem restaurat centenars de metres de murs de pedra seca. Les seves esquerdes són un amagatall perfecte per a la biodiversitat: els encanten, per exemple, a les tortugues mediterrànies que hem reintroduït als olivars.

Aigua per a ajudar als amfibis

Una acollidora bassa per als amfibis

Els amfibis són el grup animal més amenaçat, en gran manera per la destrucció del seu hàbitat i la desaparició dels punts d’aigua que necessiten per a reproduir-se. Per això, accions a nivell local poden suposar una gran ajuda per a ells. Hem creat quatre petites tolles, repartides en punts estratègics dels olivars, on crien espècies com el gripau corredor (Epidalea calamita) o la reineta meridional (Hyla meridionalis). A més, les tolles serveixen també com a abeurador a ocells i mamífers: el clima de les Garrigues és extrem, amb llargs períodes de sequera, i en els mesos més secs aquests punts d’aigua són una benedicció per a molts animals.

 

Un refugi per a la tortuga mediterrània

De la fauna que habita als nostres olivars, possiblement les més curioses i singulars són les nostres benvolgudes tortugues mediterrànies (Testudo h. hermanni). Assetjades per la pèrdua del seu hàbitat i la captura il·legal per a la seva venda com a mascotes, a la Península Ibèrica amb prou feines en sobreviuen 8.500 en llibertat, acantonades en pocs racons de Catalunya i el nord de València.

L’olivar on neixen tortugues © Marc Gálvez / Trenca

Després de trobar a la vall major de Bovera tres tortugues que havien arribat des de la pròxima zona de reintroducció del Parc Natural del Montsant, vam entendre que els nostres “salvatges” olivars eren un entorn ideal per a elles. Així, en 2016 creem un refugi i comencem a deixar anar tortugues en col·laboració amb el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya. La iniciativa ha estat un èxit, perquè hem trobat tortuguetes des del primer any: una mostra més que un olivar pot albergar molta vida.

Per tot aixo, en comprar ‘Salvatge’, gaudeixes d’un oli d’oliva verge extra ecològic 100% arbequina, però contribueixes a molt més. Amb les nostres decisions de compra, triant productes responsables i de proximitat com ‘Salvatge’, podem contribuir a impulsar un model d’agricultura que cuidi l’entorn, la biodiversitat i el món rural. Fes la teva comanda d’oli des de la nostra web i t’ho enviarem directament a casa!

Comprar  

“La venda de proximitat està regulada i permet identificar els pagesos catalans que venen ells mateixos els seus productes al públic, segons el Decret 24/2013”.