Dins la línia de sensibilització ambiental envers la conservació del medi natural, a Trenca vam organitzar durant cincs anys la Festa de la Cigonya a la ciutat de Lleida. Es tractava d’una tarda lúdica, amb la finalitat d’implicar els infants i els adults en el respecte per la fauna salvatge. El protagonista de la festa va ser la cigonya blanca, per ser un ocell popular i de marcat caràcter urbà.

Durant la Festa de la Cigonya: alliberament públic als Camps Elisis de Lleida d’una cigonya blanca (Ciconia ciconia) recuperada al Centre de Fauna de Vallcalent. © Trenca

L’afluència de públic va oscil·lar entre les 1000 i les 6000 persones (998 el primer any). Tenint en compte que Lleida té uns 110.000 habitants, la Festa de la Cigonya es va convertir en una de les activitats populars més multitudinàries de la ciutat. al primer any (2001), que es va fer al poliesportiu “Can Rúbies”. Els següents anys, sempre, ja als jardins dels Camps Elisis.

Per a la difusió de l’activitat es van fer invitacions (fins a 15.000/any) que se repartien de manera personalitzada els dies abans de la festa. Per a difondre l’activitat, es publicaven notes a la premsa local anunciant el programa d’activitats i convidant a l’assistència. Així mateix, es feia una roda de premsa de presentació i es ficaven 5 cartells informatius de lona (5 x 2 m) a diferents punts de la ciutat.

Diferents exemples d’enganxines editades amb motiu de la celebració de la Festa de la Cigonya. © Trenca

L’activitat va ser totalment gratuïta, tant l’assistència, com les actuacions i els jocs, el berenar i el material que s’oferia al públic: enganxines, carpetes, calendaris, globus, caramels, etc.

Per poder fer tot això realitat, vam comptar amb la col·laboració d’un munt de voluntaris i empreses, como ara el restaurant Can Rúbies, Edicions Pagès, Indiana Bill, Coca-cola, Prefabricats Pujol, Actel, l’Ajuntament de Lleida, el Departament de Medi Ambient de la Generalitat, etc.