D’ençà del 1991, al Centre de Fauna de Vallcalent es feien visites programades per a diferents col·lectius de persones, consistents en l’observació d’animals irrecuperables i l’explicació de cada cas, de les causes d’ingrés i de per què finalment aquests animals són irrecuperables per tornar a viure a la natura. L’objectiu era fer conèixer la finalitat i el funcionament del Centre de Fauna i sensibilitzar sobre les conseqüències d’algunes accions humanes pel que fa a la fauna salvatge.

L’any 1999, aquesta activitat es va reconvertir en el programa d’educació ambiental Fauna i Hàbitat, desenvolupat per Trenca juntament amb el Centre de Fauna de Vallcalent.

Un equip de monitors/es amb experiència en educació ambiental i en la relació amb nens/es i adolescents es va encarregar de desenvolupar les activitats in situ. © Trenca

Fauna i Hàbitat va dissenyar i portar a terme un programa d’activitats didàctiques adaptades curricularment als diferents nivells educatius d’educació infantil, primària i ESO, que es van desenvolupar majoritàriament a les instal·lacions del Centre de Vallcalent. Cada activitat anava acompanyada d’activitats prèvies i suggeriments posteriors que el professorat feia al centre educatiu.

Mitjançant el programa d’educació ambiental Fauna i Hàbitat es van plantejar situacions significatives d’aprenentatge que incentivaven l’alumnat a descobrir i valorar la riquesa del nostre patrimoni natural, desenvolupaven la sensibilitat en front de la pèrdua de biodiversitat i potenciaven el sentit de la responsabilitat individual i col·lectiva pel que fa a la necessitat de preservar-la.

L’ambient del Centre de Fauna de Vallcalent va afavorir l’atansament a la fauna autòctona, el seu estudi i coneixement, la consciència i l’anàlisi de la seva diversitat, de l’adaptabilitat dels animals salvatges als hàbitats i de problemàtiques mediambientals que afecten les poblacions de la fauna salvatge.

Un grup d’infants fascinats amb aquest eriçó de cartó pedra que sembla gairebé real. © Trenca

Infants fent diferents activitats dins el programa educatiu Fauna i Hàbitat. © Trenca