Herois canins per la biodiversitat

Per a conservar la biodiversitat amenaçada necessitem el millor coneixement possible sobre les espècies i els seus hàbitats. El seguiment i rastreig sobre el terreny de la fauna i la flora és un dels treballs més necessaris i, alhora, més ardus i costosos per a la seva conservació.

Amb l’Equip Caní per a la Conservació / ECCO-Trenca, convertim gossos adoptats o procedents de centres de rescat en herois per la biodiversitat.

No són eines de treball, sinó companys: gràcies al profund vincle que forgem amb ells, els gossos de l’ECCO són els nostres millors aliats per a fer tasques de seguiment de la biodiversitat d’una manera eficaç, àgil, econòmica i no invasiva per a la fauna i la flora. I s’ho passen en gran mentrestant.

La biodetecció amb gossos, una tasca innovadora

Les noves tecnologies -com els paranys fotogràfics o el seguiment GPS- han facilitat l’obtenció de coneixement sobre moltes espècies, però hi ha situacions en les quals és imprescindible obtenir mostres biològiques: per exemple, per a aconseguir dades sobre la genètica d’una població amenaçada. D’aquestes mostres és possible extreure infinitat d’indicadors que ajudin els científics a avaluar l’estat -salut, sexe, edat, alimentació, etc. – d’individus concrets o d’una espècie en general.

Olivia, Pitusa i Popeye, tres integrants del ECCO-Trenca (Equip Caní per a la Conservació)

Durant anys ha passat desapercebut en l’àmbit de la conservació el gran potencial dels gossos per a trobar aquestes evidències, gràcies al seu increïble olfacte. Un gos és capaç de distingir una molècula olorosa entre un milió, enfront dels 30.000 matisos olorosos que podria diferenciar l’ésser humà millor entrenat i experimentat.

A la recerca de la fauna més esquiva i amenaçada

En aquesta primera fase, l’ECCO-Trenca ja està participant, amb excel·lents resultats, en els censos de tortuga mediterrània als espais naturals de Catalunya, inclòs el projecte de reintroducció que impulsem en els olivars on neix el nostre oli ‘Salvatge’, a Les Garrigues Altes.

La biodetecció amb gossos és un mètode molt eficaç per a la conservació i recerca de la biodiversitat. L’ECCO-Trenca pot participar en censos d’espècies amenaçades o ajudar a implementar aquest mètode en projectes o estudis de camp.
T’interessa que treballem junts? Contacta’ns a info@trenca.org

HI COL·LABOREN:

La tasca de l’ECCO-Trenca compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic:

L’Asociación Naturaleza Rural forma part de l’Equip Caní per a la Conservació, gràcies al suport econòmic de la Fundació Banc Santander: