Enguany estem gaudint d’una magnífica temporada amb les trenques i és que a dia d’avui han arribat un mínim de 19 exemplars diferents, el que suposa una enorme alegría i una gran fita per al Projecte de Conservació a Espanya. Feia més de 10 anys que no tornaven tantes trenques a la seva última zona de cria, una finca situada a Lleida i dinstre de la Xarxa Natura 2000.

De moment tenim sis parelles, una d’elles situada al nucli d’Artesa-Alfés, una antiga zona de cria d’on es va extingir fa vuit anys i on també s’estan duent a terme alliberament de polls. A més d’aquestes parelles hi ha també cinc mascles territorials, i encara som a temps de que arribin més femelles i puguin formar parella amb els mascles solters.

Dels exemplars que han tornat, tots menys dos són nascuts en captivitat al Centre de Cria de la Trenca, a Vallcalent (Lleida), i van ser alliberats mitjançant hàcking (set de 2016, tres de 2015 i una de 2014). Una altra de les trenques és un dels únics set polls envolats a tota Espanya el 2016.

Una parella de trenques(Lanius minor). Foto: J. Guerra/Trenca

Poll de trenca (Lanius minor) soltado mitjançant hacking en 2016. Foto: M.Galvez/Trenca

Un any més ens sorprèn l’arribada d’un mascle que va néxier en niu salvatge el 2011 i des de llavors ha tornat i criat anualment. En menys d’un mes farà sis anys, tota una proesa per a un ocell tan petit i que fa una de les migracions més llargues dels passerifores europeus.

Esperem poder continuar explicant bones notícies per a la Trenca les properes setmanes!

L’Associació TRENCA porta uns quants anys treballant en la conservació de l’espècie a través de la protecció de les últimes parelles i la conservació de les zones de cria, així com el reforç poblacional mitjançant un ambiciós programa de cria en captivitat i del posterior alliberament de polls. Aquest treball s’està realitzant gràcies al recolzament del Centre de Recuperació i Cria en Captivitat de Vallcalent (Lleida), gestionat per la Generalitat de Catalunya, i amb l’ajuda econòmica de la Fundación Biodiversidad, de la Generalitat de Catalunya i del Zoo de Barcelona. WWF col·labora amb l’assessorament tècnic, la recerca de finançament i en la difusió de les fites del projecte de conservació de la Trenca.