Acaba l’any i amb ell el projecte de consolidació de la custòdia del territori en els secans de Lleida.

Aquest projecte compta amb l’ajuda economica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural de la Generalitat de Catalunya.

L’objectiu general del projecte ha sigut mantenir i consolidar la estratègia de custòdia que s’ha mantingut fins ara per tal de poder donar continuïtat al manteniment i gestió d’aquests espais singulars i valuosos en el que respecta a la biodiversitat que alberguen. S’han fet actuacions per a la gestió i millora d’hàbitats i conservació de les espècies estèpiques de les planes de Lleida i en especial de la trenca (Lanius minor), gestió i millora d’hàbitats per a flora específica de zones estepàries. I fer-ho de manera que sigui compatible la realització d’aquestes mesures amb l’explotació agrícola i ramadera per part dels propietaris i assegurant la rendibilitat de les finques amb la conservació de les espècies significatives dels secans.

Les actuacions s’han fet a la finca de Torreribera i a la Zona de l’aeròdrom d’Alfés (Timoneda d’Alfés). Totes dos àrees es troben incloses en la zona ZN 2000 de Mas de Melons-Alfés-Torreribera.

Hem aconseguit realitzar totes les accions proposades excepte la renovació de l’acord de custòdia de la Timoneda d’Alfés amb la Generalitat de Catalunya. El canvi de govern ha alentit el procés i acaba l’any sense que s’hagi renovat l’acord, malgrat haver-hi bona acceptació en la proposta.Malgrat la finalització del projecte es pretén signar l’acord en els pròxims mesos.

La resta d’actuacions s’han dut a terme dins del cronograma proposat.

El projecte forma part de la convocatòria 2020-2022 de subvencions per a la promoció i la consolidació de la custòdia del territori a Catalunya, convocades pel Departament de Territori i Sostenibilitat per a promoure aquesta eina que involucra a la societat en la conservació de la natura.