Niu i polls nascuts en llibertat. © Marc Gálvez / Trenca

Cinc polls de trenca nascuts en llibertat s’afegeixen als 22 nascuts en captivitat alliberats fins al moment mitjançant instal·lacions d’aclimatació.

El passat 19 de juliol, els únics cinc polls de trenca nascuts en llibertat enguany a la península Ibèrica, a la finca de Torre-ribera, a Lleida, començaven a deixar el niu on havien nascut enfilant-se per les branques properes amb petits salts. 20 dies després continuen al voltant de la zona del niu, seguint els pares allà on van, tot començant a fer intents de caçar per si mateixos.

El poll més petit dels cinc va haver de ser ingressat al centre de fauna de Vallcalent durant tres dies, per recuperar pes i assegurar la seva supervivència. El seu retorn al niu es va dur a terme el 13 de juliol, el mateix dia que es van anellar tots els polls del niu amb anelles de color.

Niu amb polls. © Marc Gálvez / Trenca

Pel que fa als polls de les instal·lacions d’aclimatació, són ja 22 els polls alliberats, a l’espera de vuit més que completaran el total dels nascuts en captivitat i alliberats al camp al 2013. Almenys 21 d’ells continuen localitzats al voltant de la zona d’alliberament.

Polls de trenca (Lanius minor). © Marc Gálvez / Trenca

El projecte de conservació de la trenca és una iniciativa del Departament de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. A través del Centre de Fauna de Vallcalent (pertanyent a la Generalitat) i del Zoo de Barcelona es porta a terme la conservació ex situ, és a dir, fora de l’hàbitat natural. L’associació Trenca s’encarrega de fer millores d’hàbitat, seguiment de la població salvatge, reintroducció d’exemplars i suport a la cria en captivitat. El projecte compta a més amb el suport d’entitats públiques i privades (Departament de Territori i SostenibilitatFundación Biodiversidad y Red Eléctrica de España).

Per a més informació sobre aquest projecte de conservació, podeu consultar la secció Conservació in situ de la trenca (Lanius minor) a Espanya, en aquesta mateixa web.