Estem a punt de dir adéu al 2016 i des de l’associació Trenca volem fer balanç d’aquest any tan il·lusionant.

Aquest 2016 ha estat un gran any per a l’associació Trenca amb uns resultats molt satisfactoris en tots els projectes que actualment tenim en marxa. Resultats que ens omplen d’alegria i motivació per seguir en aquesta labor de la qual tan orgullosos ens sentim.

Conservació de la trenca (Lanius minor) a Catalunya.

La situació de l’espècie a Catalunya segueix sent molt fràgil i els esforços realitzats per a la conservació de l’espècie estan sent màxims.

En aquest 2016 han estat cinc els exemplars que han retornat del seu èpic viatge, amb dues parelles en reproducció que han tirat endavant set polls.

Pel que fa a l’alliberament de polls nascuts en captivitat, aquest any ha tornat a ser una temporada rècord amb l’extraordinària xifra de 128 polls!

I, de la mateixa manera que el 2015, hem tornat a col·locar geolocalitzadors per poder conèixer més sobre la biologia de l’espècie i de les seves amenaces fora de la zona de cria.

Desenvolupament agroambiental sostenible a Les Garrigues.

Aquest projecte que agrupa tantes iniciatives a favor de la conservació del patrimoni natural, cultural, agrari i paisatgístic ha seguit creixent.

En aquest 2016 hem reforçat el patrimoni natural amb la creació de petites basses per a la reproducció d’amfibis i invertebrats, i s’ha fet un pas més en la creació del nou nucli de tortuga mediterrània (Testudo hermanni hermanni) amb la finalització de les obres de condicionament de les finques i amb l’alliberament de mig centenar de tortugues.

Un any més, hem seguit amb la producció del nostre extraordinari oli Salvatge, amb una excel·lent collita de la qual ja ha començat la seva distribució i venda.

Hem dut a terme el nostre projecte d’educació ambiental ‘Descobreix Bovera!’ que vam engegar a finals de l’any passat; amb la difusió del mateix i amb les primeres visites al projecte per part d’escoles, col·lectius locals i empreses.

Reintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus i Punts d’Alimentació Suplementària per a aus necròfagues (PAS)

Aquest 2016 ha estat un any immillorable per al projecte de reintroducció del voltor negre i per primera vegada des de l’inici del projecte han nascut 6 polls a la colònia.

S’ha consolidat una colònia d’uns 50 individus i les interaccions de la colònia pirinenca catalana amb les poblacions franceses i del sud de la Península Ibèrica ja són una realitat, complint un altre dels objectius principals del projecte.

Els Punts d’Alimentació Suplementària (PAS) s’han convertit en una eina fonamental per facilitar la disponibilitat d’aliment tant per al voltor negre com pels altres ocells carronyers d’especial interès del Pirineus catalans.

Durant tot aquest any estem treballant en la construcció d’un nou punt d’alimentació, per reforçar, una mica més si es que és possible, aquesta disponibilitat d’aliment.

Aquest any, i com a part fonamental del projecte, s’ha fet difusió del mateix entre les escoles de l’àrea d’influència del projecte gràcies a l’edició d’un conte sobre el voltor negre i les altres aus carronyaires del Pirineus.

Custòdia del territori

L’associació Trenca com a entitat de custòdia i com a part de la Xarxa de Custòdia del Territori segueix fonamentant les seves accions i actuacions en la subscripció de nous acords de custòdia.

Mitjançant aquests acords voluntaris signats amb els propietaris i les propietàries de terrenys mantenim o millorem el patrimoni natural, cultural i paisatgístic dels mateixos.

En aquest 2016 hem signat nous acords de custòdia i ampliat altres acords ja vigents. D’una banda, hem arribat a un acord per a la millora mediambiental d’unes finques de producció vitivinícola al terme municipal de Lleida i Alcarràs a la comarca del Segrià, i estem duent a terme les gestions per a l’ampliació de nous acords de custòdia al PEIN de Mas de Melons-Alfés i al PEIN de Plans de la Unilla a la comarca del Segrià.

Esperem que aquests bons i esperançadors resultats siguin sinònim d’un futur prometedor per a l’entitat i per a la conservació de la biodiversitat!

Des de Trenca volem agrair-vos a tots i totes (entitats públiques i privades, associacions i ONGs mediambientals, particulars, amics/as i socis/as col·laboradors, simpatitzants…) la vostra col·laboració per a poder dur a terme aquests projectes i fer realitat aquests somnis, i us brindem l’oportunitat de col·laborar o seguir col·laborant amb Trenca fent-vos amics/gues o socis/es col·laboradors/es (Amics de Trenca) o comprant els nostres productes (Regala trenca).

Bon nadal a tots i totes i feliç any nou 2017!

Trenca, Junts per la Biodiversitat!

Fotos: Jordi Bas, Marc Galvez, Gerard Plana.