Dimarts passat 8 de maig un dels nostres tècnics va detectar la primera Trenca de la temporada. Sens dubte és una gran notícia però el més destacat és que es tracta de la data més primerenca de la qual tenim registre.

Aquest exemplar és una femella i encara que no es va poder veure bé l’anella es creu que es tracta d’un dels polls alliberats al 2017. El dijous següent, el nostre col·lega Enric Morera ens va avisar que havia vist una femella anellada. En enviar-nos les fotos vam poder cerciorar-nos que es tracta de la femella del 2016 amb anella de PVC amb dígits AR i que ja va tornar i va criar l’any passat.

A més, el dilluns 14, es va trobar una nova femella més, la LM345. Es tracta d’un exemplar alliberat al 2014 i que des de llavors ha tornat cada any al seu territori de cria reproduint-se amb èxit.

Per tant, fins avui, ja hem identificat dos individus i gairebé amb total seguretat podem parlar de tres exemplars.

Femella LM345, vista el dilluns 14

Aquest retorn tan anticipat coincideix amb la del seu “cosí” el Escorxador (Lanius collurio), que aquest any també s’ha començat a veure en dates sorprenentment primerenques. I és que aquestes dues espècies tan emparentades, realitzen la ruta migratòria oriental. És a dir, en lloc de travessar la Península Ibèrica cap al sud i creuar a Àfrica per l’Estret de Gibraltar com fan la majoria de les nostres aus migratòries, aquestes dues espècies volen cap a l’est d’Europa i creuen al continent Africà per la part més oriental del Mediterrani, l’estret del Bósforo i Egipte.

Realment no se sap amb certesa quin és exactament la ruta que realitzen les trenques ibèriques. Per això, des de fa dos anys estem equipant a alguns exemplars amb Geolocalizador, un petit “aparell” que mesura la intensitat de la llum i ens podrà indicar per on viatja aquesta petita au. Per a això, ha de tornar un dels quals porten “motxilla” i s’ha de capturar per llevar-li-ho i analitzar-ho.

L’any passat, 2017, va tornar un amb geolocalizador però no vam poder recapturarlo. Esperem que en els propers dies puguem agafar a aquesta femella i si encara conserva el geolocalizador, podrem esbrinar per fín, quin és la seva ruta migratòria. És obvi que aquesta actuació es realitza amb tots els permisos necessaris i per un tècnic especialista que abans de res vetllarà pel benestar de l’animal.

En els propers dies suposem que anirán arribant més exemplars. Us anirem explicant de les novetats i evolucío de l’única colònia de la Península Ibèrica.

Femella AR després de col·locar el geolocalitzador

L’Associació TRENCA porta uns quants anys treballant en la conservació de l’espècie a través de la protecció de les últimes parelles i la conservació de les zones de cria, així com el reforç poblacional mitjançant un ambiciós programa de cria en captivitat i del posterior alliberament de polls. Aquest treball s’està realitzant gràcies al recolzament del Centre de Recuperació i Cria en Captivitat de Vallcalent (Lleida), gestionat per la Generalitat de Catalunya, i amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente, de la Generalitat de Catalunya i del Zoo de Barcelona. WWF col·labora amb l’assessorament tècnic, la recerca de finançament i en la difusió de les fites del projecte de conservació de la Trenca.